Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Stewarcja kameliowata Stewartia pseudocamellia
Drzewo lub kilkupniowy, duży krzew z rodziny herbatowatych, inaczej zwanej kameliowatymi. Występuje w południowej i środkowej Japonii oraz w Korei Południowej. Młode rośliny mają pokrój wyprostowany, starsze tworzą rozpierzchłą, nieregularną koronę. Stewarcja rośnie powoli, w Polsce dorasta do około 6, a w swojej ojczyźnie osiąga nawet 15 -18 metrów wysokości. Liście są eliptyczne, ciemnozielone, a jesienią pięknie przebarwiają się na purpurowo i czerwono. Stewarcja ma piękne, duże, białe kwiaty wyrastające pojedynczo na pędach. Pąki kwiatowe pojawiają się w połowie maja. Rozwinięte kwiaty pozostają na roślinie zaledwie kilka dni, jednak występują one w dużej ilości i kwitną przez okres prawie dwóch miesięcy. Owoce to dekoracyjne często drewniejące pięciokańciaste torebki. Jednak najciekawszą dekorację drzewa stanowi kora na pniu i gałęziach; czerwonawa, łuszcząc się odkrywa żółte, cynamonowe lub czerwone, niekiedy połyskujące w świetle, głębsze partie kory, co daje niesamowity efekt.
Stewarcja, co wspomniano wyżej, należy do tej samej rodziny co herbata (kamelia) chińska Camellia sinensis, której liście wykorzystywane są do zaparzania popularnego na całym świecie napoju – herbaty.