Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Grujecznik japoński Cercidiphyllum japonicum
Dwupienne drzewo liściaste z rodziny Cercidiphyllaceae. Występuje w Chinach oraz południowej Japonii. Tamże osiągać może nawet 25-40 metrów, w Polsce zwykle osiąga do 20 metrów wysokości. W młodości grujeczniki często mają krzaczastą formę, później są wielopniową. Dobrze rosną na stanowiskach wilgotnych, lekko zacienionych. Grujecznik japoński jest wyjątkowo dekoracyjnym drzewem, jego sercowato-okrągłe liście przebarwiają się przez cały rok: wiosną są czerwonobrunatne, latem zielone z wierzchu, od spodu niebieskawe, jesienią żółte, pomarańczowe, a nawet czerwone. Żółknące jesienią liście wydzielają woń przypominającą karmel lub przyprawę do pierników, stąd grujeczniki nazywane drzewami ciasteczkowymi. Dotychczas nie udało się poznać struktury chemicznej związku odpowiadającego za ten zapach.