Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
15 listopada na WNoZiGP odbędzie się Dzień Turystyki Kulinarnej „Podróże ze smakiem". Jest to pierwsze takie wydarzenie na naszym Wydziale.
Turystyka kulinarna jest dynamicznie rozwijającą się formą turystyki, realizowaną w różnych wariantach. Turyści podróżują w poszukiwaniu nowych smaków i doświadczeń związanych z kuchnią. Obecnie turystyka kulinarna tworzy nową branżę gospodarczą, co sprzyja także powstawaniu nowych, atrakcyjnych miejsc pracy.
W programie Dnia Turystyki Kulinarnej znajdują się ciekawe prezentacje przygotowane przez specjalistów i pasjonatów turystyki kulinarnej (Stowarzyszenie Polska Ekologia, Regionalne Muzeum Cebularza, specjaliści z Wydziału). Dodatkową atrakcją tego dnia będzie degustacja różnych potraw regionalnych, przygotowanych przez partnerów wydarzenia.
W ramach wydarzenia odbędą się też warsztaty turystyczno-kulinarne, przygotowane przez Studenckie Koło Naukowe Turystyki i Rekreacji "Globtroter" UMCS i studentów kierunku geografia.
W czasie Dnia Turystyki Kulinarnej nastąpi ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy plakat przedstawiający samodzielne wykonanie i opis regionalnej potrawy.
W wydarzeniu weźmie udział ponad 200 uczestników - uczniów i nauczycieli ze szkół Lublina oraz województwa lubelskiego i podkarpackiego.
Partnerami wydarzenia są: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu, Stowarzyszenie Polska Ekologia, Restauracja "Koncertowa" i Regionalne Muzeum Cebularza w Lublinie.
Wszystkich chętnych pracowników i studentów Wydziału zapraszamy na część wykładową wydarzenia, która odbędzie się w naszej Auli:
9:00 - Powitanie gości
9:15 - Z miłości do jedzenia - turystyka kulinarna w różnych odsłonach - dr Joanna Szczęsna
9:55 - Dlaczego różnie jemy? Geograficzne i kulturowe uwarunkowania kształtowania się kuchni narodowych - dr hab. Małgorzata Flaga
10:35 - Polskie produkty mleczne, ich historia i walory zdrowotne - Krzysztof Zieliński (Stowarzyszenie Polska Ekologia)
11:15 - Our culinary customs – cuisines from around the world - Tourism Management UMCS students