Program: UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE Pod-program: LEONARDO DA VINCI Akcja: LEONARDO DA VINCI Projekty Partnerskie |
OPIS PRZEDMIOTU | ||
Nazwa przedmiotu | Marketing w hotelarstwie | |
Kod przedmiotu | ||
Wydział | ||
Instytut/Katedra | ||
Kierunek | Turystyka i Rekreacja | |
Specjalizacja/specjalność | Hotelarstwo | |
Poziom organizacyjny studiów | studia pierwszego stopnia | |
System studiów | Stacjonarne | |
Rok/semestr | 1 | |
Tytuł i/lub stopień naukowy/tytuł zawodowy, imię i nazwisko prowadzącego/ prowadzących przedmiot | ||
Liczba godzin dydaktycznych | 30 | |
Liczba punktów ECTS | ||
Opisywana forma zajęć | Wykład | |
Rygor | egzamin pisemny | |
Typ przedmiotu | przedmiot kierunkowy | |
Język wykładowy | język polski | |
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstępne | Opanowanie wiedzy z przedmiotu „podstawy turystyki” | |
Założenia i cele przedmiotu (w formie efektów kształcenia) |
Wiedza: Umiejętności: |
|
Treści programowe przedmiotu | Zagadnienia zostały ujęte w 10 blokach tematycznych (każdy po 3 godziny wykładowe) które przybliżą studentom podstawową wiedzę, stanowiącą istotny element przygotowania zawodowego. 1. Wybrane problemy ekonomiczne w hotelarstwie 2. Tendencje w kształtowaniu się ofert usługowo- handlowych. Specjalizacje hoteli – na świecie i w Polsce. 3. Marketing w hotelu. Public Relations i reklama. Budowanie marki – wprowadzenie 4. Metody badania rynku 5. Jakość jako element marketingu 6. Cena jako element marketingu 7. Segmentacja rynku, plasowanie produktu 8. Reklama a segmenty docelowe 9. Public Relations a segmenty docelowe 10. Programy lojalnościowe |
|
Metody dydaktyczne | wykład: wykład połączony z prezentacją multimedialną oraz studiami przypadku | |
Forma i warunki zaliczenia przedmiotu – wymagania i system oceniania | Egzamin pisemny w formie testu (pytania otwarte). Zasady oceniania: Procent prawidłowych Ocena odpowiedzi 0-50% – niedostateczny (2) 51-60% – dostateczny (3) 61-70% – dostateczny + (3,5) 71-80% – dobry (4) 81-90% – dobry + (4,5) 91-100% – bardzo dobry (5) |
|
Literatura podstawowa | Bocho W. i in., 2006, Organizacja pracy w hotelarstwie, Krakowska Szkoła Hotelarska, Proksenia, Kraków. Oparka S., Nowicka T., 2006, Organizacja i technika pracy w hotelarstwie, Wydawnictwo Maria, Nowa Ruda Tulibacki T., 2005, Organizacja i zarządzanie hotelarstwem, Komitet wydawniczy WSHGiT. |
|
Literatura uzupełniająca (w tym portale internetowe) | Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz.U. z dnia 30 sierpnia 2004 r.) | |
..................................................... ......................................................................................................................................... data podpis prowadzącego przedmiot/ koordynatora przedmiotu* |
*
1. opis przedmiotu jest podpisywany przez prowadzącego przedmiot w przypadku, gdy dany przedmiot jest prowadzony wyłącznie przez jedną osobę
2. opis przedmiotu jest podpisywany przez koordynatora przedmiotu w przypadku, gdy dany przedmiot jest prowadzony przez więcej niż jedną osobę np. ze względu na różne formy realizacji przedmiotu (wykład + ćwiczenia)
3. przez koordynatora przedmiotu należy rozumieć osobę odpowiedzialną za przeprowadzenie całego przedmiotu niezależnie od jego formy.
Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie” |