Program: UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE Pod-program: LEONARDO DA VINCI Akcja: LEONARDO DA VINCI Projekty Partnerskie |
OPIS PRZEDMIOTU | ||
Nazwa przedmiotu | Hotelarstwo i gastronomia | |
Kod przedmiotu | ||
Wydział | ||
Instytut/Katedra | ||
Kierunek | Turystyka i Rekreacja | |
Specjalizacja/specjalność | Hotelarstwo | |
Poziom organizacyjny studiów | studia pierwszego stopnia | |
System studiów | Stacjonarne | |
Rok/semestr | 1 | |
Tytuł i/lub stopień naukowy/tytuł zawodowy, imię i nazwisko prowadzącego/ prowadzących przedmiot | ||
Liczba godzin dydaktycznych | 45 | |
Liczba punktów ECTS | ||
Opisywana forma zajęć | Ćwiczenia / konwersatorium lub laboratorium | |
Rygor | Zaliczenie na ocenę | |
Typ przedmiotu | przedmiot specjalizacyjny | |
Język wykładowy | język polski | |
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstępne | Opanowanie wiedzy z przedmiotów „Rynek usług hotelarskich w Polsce i na świecie” oraz „Usługi komplementarne & specjalizacje w hotelarstwie” | |
Założenia i cele przedmiotu (w formie efektów kształcenia) | Wiedza: - zna zakres obowiązków i standardy jakości pracy na poszczególnych stanowiskach w hotelarstwie - ma wiedzę w zakresie zarządzania w przedsiębiorstwie hotelowym - ma wiedzę prawną dotyczącą usług hotelarskich - zna terminologię angielskojęzyczną w zakresie hotelarstwa Umiejętności - wykazuje umiejętności niezbędne do kierowania i zarządzania przedsiębiorstwem hotelowym - dobiera i szkoli personel dla potrzeb działalności przedsiębiorstwa hotelowego - ma umiejętność pracy na poszczególnych stanowiskach hotelu - potrafi posługiwać się w pracy językiem angielskim | |
Treści programowe przedmiotu | Program nauczania obejmuje 45 godzin dydaktycznych i ma za zadanie przygotować studentów pod względem teoretycznym do pracy w obiekcie hotelowym. Każdy słuchacz otrzyma skrypt zawierający wszystkie omawiane zagadnienia. 1. Wprowadzenie do zajęć (1h) – omówienie programu zajęć, przeprowadzenie krótkiej ankiety na temat oczekiwań studentów do treści przeprowadzanych zajęć, krótka prezentacja na temat hotelarstwa w Polsce, dyskusja. 2. Wymogi kategoryzacji i standardy jakości w hotelarstwie (1 x2 h) Tematyka zajęć: - kategoryzacja na przykładzie hoteli – zapoznanie słuchaczy z poszczególnymi kategoriami hoteli od 1 do 5* - przykłady polskich hoteli. System jakości ISO w hotelu – omówienie założeń i zastosowania ISO w przedsiębiorstwie hotelowym. 3. Zasady organizacji działalności hotelowej i gastronomicznej (4x 2h) 8. Praca w zespole (2h) 9. Zajęcia w grupach (2h) 10. Warsztaty w obiekcie hotelowym (2 x 4h) |
|
Metody dydaktyczne | Warsztaty w hotelu, laboratoria, praca zespołowa studentów, udział zaproszonych gości – managerów hoteli | |
Forma i warunki zaliczenia przedmiotu – wymagania i system oceniania | Test sprawdzający lub praca zaliczeniowa – w przypadku jeśli jest wymagane zaliczenie przedmiotu z oceną. | |
Literatura podstawowa | Bocho W. i in., 2006, Organizacja pracy w hotelarstwie, Krakowska Szkoła Hotelarska, Proksenia, Kraków. Oparka S., Nowicka T., 2006, Organizacja i technika pracy w hotelarstwie, Wydawnictwo Maria, Nowa Ruda Tulibacki T., 2005, Organizacja i zarządzanie hotelarstwem, Komitet wydawniczy WSHGiT. |
|
Literatura uzupełniająca (w tym portale internetowe) | Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz.U. z dnia 30 sierpnia 2004 r.) | |
..................................................... ......................................................................................................................................... data podpis prowadzącego przedmiot/ koordynatora przedmiotu* |
Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie” |