Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Występowanie: naturalnie w Meksyku i Gwatemali, uprawiana w Australii, Paragwaju, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze.
Surowiec: nasiona szałwii hiszpańskiej (Salviae semen); pochodzi z uprawy
Związki biologicznie aktywne: kwasy tłuszczowe (głównie wielonienasycone), aminokwasy (arginina, leucyna, izoleucyna, metionina, tryptofan), błonnik, witaminy z grupy B, sole mineralne (Ca, K, Mg, Zn, Cu), kwasy fenolowe (kawowy, chlorogenowy), flawonoidy (kwercetyna)
Działanie: przeciwmiażdżycowe, wspomagająco na układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi, przeciwnowotworowe, wspomagająco na przewód pokarmowy, stymulująco na układ odpornościowy
Wskazanie/zastosowanie: choroba wieńcowa, cukrzyca typu 2, zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi, obniżona odporność