Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Zespół badawczy: Monika Osińska-Jaroszuk
Polisacharydy stanowią zróżnicowaną pod względem budowy chemicznej grupę związków wykazujących niezwykłe bogactwo właściwości bioaktywnych: antyoksydacyjnych, przeciwdrobnoustrojowych, immunomodulacyjnych, przeciwnowotworowych, hipolipidemicznych, hipoglikemicznych czy aktywności hepatoprotekcyjnych. Bioaktywne właściwości polisacharydów zależą od wielu czynników takich jak ich struktura, masa cząsteczkowa, skład monosacharydów, typ wiązań glikozydowych. Istotne znaczenie ma także źródło ich pozyskiwania (typ organizmu, szczep), warunki hodowli mikroorganizmu oraz metody ekstrakcji i izolacji. Ciekawym źródłem otrzymywania nowych grup polisacharydów ze względu na ich bioróżnorodność są organizmy grzybowe. Mogą one syntetyzować m.in. polisacharydy zewnątrzkomórkowe, które wydają się być szczególnie interesujące ze względu na łatwy i ekonomiczny sposób ich otrzymywania oraz liczne właściwości biomedyczne.
Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest także zastosowanie polisacharydów pochodzenia grzybowego jako czynników stabilizujących i poprawiających właściwości katalityczne enzymów oksydoredukcyjnych i lipolitycznych.