Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Występowanie: Europa północna i południowa (obszar śródziemnomorski), powszechnie uprawiany jako roślina kulinarna
Surowiec: ziele/nasiona/olej (Boragini herba/semen/oleum); wyłącznie z uprawy
Związki: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 – kwas linolenowy, związki śluzowe, flawonoidy, sole mineralne (m. in. rozpuszczalną krzemionkę i azotan potasu)
Działanie: przeciwzapalne, powlekające, przyspiesza regenerację naskórka, uzupełnia niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych
Wskazanie/zastosowanie: w łagodzeniu podrażnień i stanów zapalnych błon śluzowych przełyku i żołądka, pomocniczo w nieżytach jamy ustnej i górnych dróg oddechowych, trudnościach w odkrztuszaniu, chrypce, suchym kaszlu, w przewlekłych chorobach skórnych (egzema, trądzik, łuszczyca)