Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Występowanie: większość gatunków pochodzi ze wschodniej Azji (Chiny, Kora, Japonia), wyjątek, forsycja europejska, występująca naturalnie na Półwyspie Bałkańskim; uprawiane do celów ozdobnych
Surowiec: kwiat, owoce forsycji (Forsythiae flos et fructus); wykorzystywane wyłącznie w medycynie niekonwencjonalnej
Związki biologicznie aktywne: rutyna, flawonoidy, lignany, saponiny
Działanie: przeciwzapalne, rozkurczowe, przeciwalergiczne, poprawia szczelność naczyń krwionośnych, przeciwutleniające, wzmacnia odporność (przedłuża działanie witaminy C),
Wskazanie/zastosowanie: osłabienie żył tj. żylaki, pękające naczynia krwionośne, choroby oczu (jaskra, zaćma), nadciśnienie tętnicze, choroby wątroby, przeciwnowotworowo