Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Zespół badawczy: Justyna Sulej, Monika Osińska-Jaroszuk
Metody biotechnologiczne stosowane do produkcji kwasów bionowych (celobionowych i laktobionowych), należących do grupy polihydroksykwasów (PHA) można podzielić na metody mikrobiologiczne (fermentacyjne) i enzymatyczne. Rosnące znaczenie handlowe kwasów bionowych przyczynia się do rozwoju badań nad nowymi systemami produkcji (mikrobiologicznej i enzymatycznej), które są zarówno opłacalne, jak i skuteczne. Badania skoncentrowane na wykorzystaniu enzymów pozyskiwanych ze źródeł naturalnych lub modyfikowanych technikami inżynierii genetycznej, które wykazują wysoką wydajność procesu produkcji kwasów aldobionowych, stanowią obiecującą alternatywę dla ekonomicznej syntezy tego bioproduktu. Perspektywicznym podejściem do syntezy polihydroksykwasów wymagających działania biokatalizatorów w reakcji kaskadowej jest zastosowanie wybranych układów enzymatycznych w układzie wolnym oraz unieruchomionych na polimerach pochodzenia naturalnego i syntetycznych nośnikach. Zastosowanie immobilizacji wieloenzymatycznej jest bardzo ciekawym rozwiązaniem stosowanym w procesach wymagających udziału wielu biokatalizatorów uczestniczących jednocześnie w katalizowanej reakcji.