Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Występowanie: w ciepłym klimacie basenu Morza Śródziemnego; w Polsce rzadko spotykany w uprawach
Surowiec: ziele cząbru (Satureiae herba); pochodzi z uprawy
Związki biologicznie aktywne: olejek eteryczny, garbniki, kwas ursolowy, substancje żywicowe i śluzowe, flawonoidy, karotenoidy, witamina C, sole mineralne
Działanie: tonizująco, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie, wspomagająco na układ nerwowy, przeciwbakteryjnie, zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach
Wskazanie/zastosowanie: wzdęcia, niestrawność, brak apetytu, bóle brzucha, biegunki, stany zmęczenia nerwowego, wrzody, czyraki, stłuczenia, stany zapalne skóry