Dobry bób, kiedy jest głód

Źródło: pixabay.com

Rozpoczął się „sezon bobowy”, więc zachęcamy do jedzenia tego zdrowego i pożywnego warzywa! Jednocześnie zamieszczamy dla Was hasło BÓB, które zostało opublikowane w zeszycie Warzywa, przyprawy, rośliny przemysłowe (2018) naszego słownika. W „kapsule”, czyli streszczeniu tego hasła, czytamy:

„Bób to jedna z najstarszych roślin uprawianych na wsi polskiej. Jako pokarm codzienny i niewyszukany kojarzony był z przeciętnością, pospolitością, głupotą, ale często chronił ludzi przed głodem, o czym mówi przysłowie: Dobry bób, kiedy jest głód, kiedy nie ma głodu, to się nie chce bobu. Doceniano go za pożywność, sytność i słodkawy smak, a żartowano ze skutków jego jedzenia, tj. pyrkania. Ponieważ w strąkach bobu jest wiele ziaren, stał się podobnie jak groch symbolem plenności. W wielu praktykach o charakterze obrzędowym i magicznym obecne było obsypywanie bobem, które miało przynosić płodność i pomyślność. Pełnił także funkcję apotropeiku – wierzono, że zapewnia ochronę przed diabłem i czarownicami. Stosowano go w leczeniu m.in. chorób skóry, przepukliny, suchot czy przy problemach z trawieniem”.

Zachęcamy do przeczytania całego hasła!

 

 

 

    Aktualności

    Data dodania
    14 czerwca 2024