Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Tablica Mendelejewa na talerzu - czy wiesz, co jesz?
W dniu 26 kwietnia 2023 roku na Wydziale Chemii UMCS odbyły się zajęcia "Tablica Mendelejewa na talerzu – czy wiesz, co jesz?" dla 40-tu uczniów klas I technikum Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Rykach, która niebawem stanie się Szkołą Partnerską naszego uniwersytetu. Zajęcia w formie 2h wykładu i pytań otwartych poprowadziła dr hab. Agnieszka Ewa Wiącek, prof. UMCS.
Zacznij czytać etykiety na produktach spożywczych. Czy większość tych składników to chemia (dodatki do żywności na bazie tablicy Mendelejewa)?
Konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory…Im mniej składników tym produkt mniej przetworzony i zdrowszy. Nasze pożywienie powinno być naturalne i wolne od składników chemicznych.
Odrzuć trucizny, zatrzymaj zdrowie i wybieraj produkty świadomie!