Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Dnia 08.11.2023 uczestnikami zajęć warsztatowych „Podstawy analizy żywności” byli uczniowie III klasy Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Konopnickiej w Radomiu o profilu biologiczno-chemicznym.
Natomiast dnia 10.11.2023 w warsztatach o tej samej tematyce wzięli udział uczniowie Śródziemnomorskiego Liceum Ogólnokształcącego im. św. Dominika Guzmana w Lublinie.
Zajęcia odbyły się pod kierunkiem dr Anny Wołowicz i dr hab. Moniki Wawrzkiewicz, prof. UMCS
w pracowni Katedry Chemii Nieorganicznej w Instytucie Nauk Chemicznych UMCS, działającym na Wydziale Chemii UMCS w Lublinie. Wsparciem opieki laboratoryjnej była mgr Marzena Gęca. Uczniowie wysłuchali krótkiego wykładu wygłoszonego przez Panią dr Annę Wołowicz na temat chemii żywności i metod oznaczania wybranych składników żywności, ze szczególnym uwzględnieniem soli kuchennej oraz poznać technikę analizy miareczkowej.