Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Miło nam poinformować, że UMCS otrzymał nowy patent na wynalazek pt. „Wysokocząsteczkowa frakcja białkowo-cukrowa wyizolowana z płynu celomatycznego dżdżownicy Dendrobaena veneta do zastosowania grzybic spowodowanych drożdżakiem Candida albicans”.
Twórcami wynalazku są dr hab. Marta Fiołka prof. UMCS, prof. dr hab. Teresa Urbanik-Sypniewska, dr. hab. Jolanta Kutkowska, prof. UMCS oraz dr hab. Roman Paduch, prof. UMCS.
Opracowano preparat z płynu celomatycznego dżdżownicy Dendrobaena veneta niszczący komórki grzyba Candida albicans. Drożdżak ten powoduje groźne grzybice układowe u osób z niedoborami odporności np. po przeszczepach, przyjmujących leki immunosupresyjne, u osób zakażonych wirusem HIV oraz u pacjentów z nowotworami, cukrzycą lub poddanych długotrwałej terapii antybiotykami o szerokim spektrum przeciwbakteryjnym. Stosowane leki przeciwgrzybowe wykazują wiele działań niewystarczająco efektywnych, niepożądanych lub bardzo toksycznych. Preparat wykazuje wysoką skuteczność niszczenia komórek badanego grzyba, przy jednoczesnym braku toksyczności na komórki prawidłowe skóry ludzkiej i nieobecności endotoksyn.