W dniu 25.03.2024 roku na Wydziale Chemii UMCS gościliśmy uczniów z klas biologiczno-chemicznych III LO
im. Wł. Broniewskiego w Ostrowcu Świętokrzyskim w ramach Programu Szkół Partnerskich
Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
Zajęcia „Tablica Mendelejewa na talerzu – czy wiesz, co jesz?” w formie dwugodzinnego wykładu i panelu dyskusyjnego poprowadziła dr hab. Agnieszka Ewa Wiącek, prof. UMCS z Katedry Zjawisk Międzyfazowych w Instytucie Nauk Chemicznych, Wydziału Chemii UMCS.
Zajęcia zachęciły uczniów do rozwijania swojej wiedzy na temat dodatków do żywności jako świadomych konsumentów, dbających
o swoją zrównoważaną dietę i zdrowie. W swoim wykładzie dr hab. Agnieszka Ewa Wiącek, prof. UMCS podkreśliła jak ważne jest uważne czytanie etykiet na produktach spożywczych i na jakie informacje warto zwracać uwagę porównując produkty o podobnym składzie.
Konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory… Im mniej składników tym produkt mniej przetworzony i zdrowszy.
Nasze pożywienie powinno być naturalne i wolne od składników chemicznych. Młodzież w formie przystępnego wykładu, ilustrowanego barwną prezentacją, mogła poznać najpopularniejsze „E-DODATKI” dodawane m.in. do przetworów mięsnych, nabiału, słodyczy
i napojów.
W drugiej części zajęć „Tablica Mendelejewa na talerzu – czy wiesz, co jesz?”, w trakcie panelu dyskusyjnego prowadzonego przez prof. Agnieszkę Ewę Wiącek – nauczyciela akademickiego Wydziału Chemii UMCS, uczniowie klas biologiczno-chemicznych wspólnie próbowali odpowiedzieć sobie na pytanie: Czy większość składników to rzeczywiście chemia (dodatki do żywności na bazie tablicy Mendelejewa)?
Dzięki cyklicznie prowadzonym zajęciom „Tablica Mendelejewa na talerzu – czy wiesz, co jesz?” uczniowie ze szkół włączonych
do Programu Szkół Partnerskich UMCS mają szansę dowiedzieć się jak rozpoznawać nazwy dodatków do żywności, jak odrzucać pozornie nieszkodliwe składniki oraz jak unikać trucizn, które choć nie powinny, to mogą pojawiać się w żywności. Nowa, nabyta wiedza popularnonaukowa pomaga wybierać świadomie produkty żywnościowe i kształtować odpowiednie nawyki konsumenckie,
które wpływają na zachowanie zdrowia i dobrej kondycji.