Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Nieodłącznymi elementami okresu przedświątecznego są zakupy spożywcze i kulinarne przygotowania. Kuchnia to takie nasze „domowe laboratorium chemiczne”. Tam każdy z nas, o ile tylko chce, może prowadzić własne kuchenne eksperymenty. Jak gotować, byśmy osiągnęli zamierzony cel i nam smakowało? Żeby stek był soczysty i kruchy, a konsystencja sosów czy bitej śmietany idealna? I co do tego wszystkiego ma chemia? Zapraszamy do zapoznania się z komentarzem eksperckim pn. „Z chemią od kuchni” prof. Doroty Kołodyńskiej, kierownika Katedry Chemii Nieorganicznej i prorektor ds. studentów i jakości kształcenia UMCS. Artykuł powstał w ramach cyklu „Okiem eksperta” realizowanego przez Centrum Prasowe UMCS.
Treść komentarza, z której mogą Państwo korzystać (z zaznaczeniem autora i uczelni), znajduje się w załączniku oraz na stronie internetowej: https://www.umcs.pl/pl/komentarze-eksperckie,22097,z-chemia-od-kuchni-komentarz-ekspercki,141733.chtm?token=67a5f80ce678bde5a4e1452c6bc7ccf9
Redakcje zainteresowane pogłębieniem tematu lub umówieniem ew. rozmowy prosimy o kontakt z Centrum Prasowym UMCS – tel. 81 537 52 81.
Fot. Bartosz Proll