Gratulujemy dr hab. Grzegorzowi Wójcikowi z Katedry Chemii Nieorganicznej w Instytucie Nauk Chemicznych, Wydziału Chemii UMCS zdobycia srebrnego medalu w „International Invention and Technology Exhibition Inno Wings 2023”, w ramach współpracy ze zespołem naukowym Uniwersytetu Medycznego w Lublinie i Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie i Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.
Srebrny medal „International Invention and Technology Exhibition Inno Wings 2023” w kategorii „high-quality food” - "wysokiej jakości żywność" otrzymał wynalazek „Metoda otrzymywania mikropedów szałwii hiszpańskiej (chia) hodowanych in vitro wzbogaconych pierwiastkami śladowymi jako innowacyjnej prozdrowotnej żywności funkcjonalnej” - "Method of obtaining salvia hispanica L. (chia) microshoots in vitro model as new food enriched with trace elements as an innowative health-promoting functional food”.
Wynalazek nagrodzony srebrnym medalem opracowany został wspólnie przez międzyuczelniany zespół naukowców: Uniwersytetu Jagiellońskiego: prof. dr hab. Halina Ekiert, dr hab. Agnieszka Szopa prof. UJ, mgr Sara Motyka;
Uniwersytetu Medycznego w Lublinie: dr n. farm Błażewicz Anna prof. UML,
dr n. farm. Małgorzata Tatarczak-Michalewska prof. UML, dr hab. Eliza Blicharska prof. UML;
Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego: dr Katarzyna Czarnek,
w którym znalazł się także dr hab. Grzegorz Wójcik z Katedry Chemii Nieorganicznej w Instytucie Nauk Chemicznych,
reprezentujący jako jedyny w tym zespole Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej.
Rola pracy naukowej podjętej w zespole przez dr hab. Grzegorz Wójcik polegała na opracowaniu i analizie składu próbek roślin - szałwii hiszpańskiej (chia).
Oprócz srebrnego medalu dr hab. Grzegorz Wójcik został wyróżniony zaszczytnym tytułem
Ambasadora Wystawy Wynalazków i Technologii „Innowings Ambassador”.
Instytut Nauk Chemicznych szczególnie cieszy wspópraca naszego naukowca z międzyuczelnianym i interdyscyplinarnym gronem naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie i Uniwersytetu Jagiellońskiego w Karkowie i Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.
Serdecznie gratulujemy Państwu wyróżnienia i życzymy dalszych sukcesów we wspólpracy naukowej.
Zachęcamy do obejrzenia poniższego filmów przybliżających innowacyjność nagrodzonego wynalazku:
Tytuł wynalazku:
METHOD OF OBTAINING SALVIA HISPANICA (CHIA) MICROSHOOTS GROWN IN VITRO ENRICHED WITH TRACE ELEMENTS AS AN INNOVATIVE HEALTH-PROMOTING FUNCTIONAL FOOD
Zespół naukowy:
mgr Sara Motyka 1,2, dr hab. Eliza Blicharska prof. UML 3, dr Katarzyna Czarnek 4,
dr hab. Grzegorz Wójcik 5, dr Małgorzata Tatarczak-Michalewska prof. UML 3,
prof. dr hab. Halina Ekiert 2, dr hab. Anna Błażewicz prof. UML 3, dr hab. Agnieszka Szopa prof. UJ 2
Afiliacje zespołu:
1 Doctoral School of Medical and Health Sciences, Collegium Medicum, Jagiellonian University,
16 Św. Łazarza St., 30-530 Kraków, Poland;
2 Chair and Department of Pharmaceutical Botany, Faculty of Pharmacy, Collegium Medicum,
Jagiellonian University, 9 Medyczna St., 30-688 Kraków, Poland;
3 Department of Pathobiochemistry and Interdisciplinary Applications of Ion Chromatography, Biomedical Sciences, Medical University of Lublin, 1 Chodźki Str., 20-093 Lublin, Poland
4 Institute of Health Sciences, Faculty of Medical, The John Paul II Catholic University of Lublin, Konstantynów 1 H Str., 20-708 Lublin, Poland
5 Department of Inorganic Chemistry, Institute of Chemical Sciences, Faculty of Chemistry, Maria Curie-Skłodowska University, Maria Curie-Skłodowska Sq. 2, 20-031 Lublin, Poland
fot. z archiwum dr hab. Grzegorza Wójcika
źr.: Wydział Chemii UMCS; International Invention and Technology Exhibition Inno Wings 2023;