Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Wydział Strategii i Przedsiębiorczości Urzędu Miasta Lublin zaprosił przedstawicieli Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej na konferencję LubTech Smart Food 2023. która odbyła się dnia 15.11.2023 w Lubelskim Centrum Konferencyjnym.
Międzynarodowa konferencja LubTech Smart Food 2023 przybliżyła zaawansowane technologie w obszarze projektowania i produkcji żywności, w tym technologie cyfrowe, wpisujące się w ogólnoeuropejski trend Zielonego Ładu – „od pola do stołu”,
z uwzględnieniem gospodarki obiegu zamkniętego, poszanowania środowiska i efektywnego wykorzystania zasobów.
Na konferencję naukową przybyli naukowcy reprezentujący liczne ośrodki akademickie i instytucje naukowe z Polski
oraz z innych krajów Europy. Wśród gości konferencji byli zarówno przedstawiciele władz uniwersyteckich,
jak i naukowcy nauk ścisłych i przyrodniczych.
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie reprezentowali:
Organizatorzy konferencji – Gmina Lublin i Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego są zaangażowani we współpracę z otoczeniem społeczno–gospodarczym, między innymi w ramach inicjatywy Klastra Lubelska Medycyna,
który zrzesza ponad 170 podmiotów związanych z szeroko rozumianym obszarem zdrowia.
Współorganizatorami konferencji LubTech Smart Food 2023 były Uniwersytet Przyrodniczy i Uniwersytet Medyczny w Lublinie. Partnerami merytorycznymi – uczelnie i instytuty badawcze będące członkami Klastra.
Inteligentna żywność (smart food), to żywność dostosowana do aktualnych i przyszłych trendów w obszarze zdrowia, żywności i żywienia, zgodnie z oczekiwaniami rynku i konsumentów, w całym cyklu wartości gospodarki obiegu zamkniętego, od gleby, poprzez uprawę, nawożenie, technologie produkcji, produkt (w tym opakowanie ), dystrybucję na rynku i zagospodarowanie odpadów.
W Europie przemysł spożywczy to największy sektor produkcji i zatrudnienia. Natomiast zdrowe społeczeństwo i profilaktyka zdrowia jest jednym z głównych priorytetów rozwojowych. Dlatego ustawodawstwo dotyczące bezpieczeństwa żywności jest bardzo silnie zharmonizowane na poziomie Unii Europejskiej i stanowi jeden z filarów ochrony zdrowia.
Zapewnienie bezpieczeństwa żywności wymaga całościowego podejścia do całego łańcucha żywnościowego, począwszy od otrzymania wysokiej jakości płodów rolnych i pasz, po odpowiednią technologię produkcji i bezpieczną sieć obrotu handlowego.
Podczas konferencji zostały zaprezentowane kompetencje kluczowych podmiotów w tym obszarze z Lublina i województwa lubelskiego: uniwersytetów, instytutów badawczych i firm na przykładzie realizowanych przez nie kluczowych projektów oraz zakresu współpracy w regionie, w kraju oraz z zagranicą.
Więcej informacji o wystąpieniach w ramach konferencji można znaleźć na stronie internetowej wydarzenia:
https://lubtech.lublin.eu/
źr. : Wydział Strategii i Przedsiębiorczości Urzędu Miasta Lublin