Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
15 listopada (piątek) o godz. 9.00 w Auli im. E. Romera na Wydziale Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMCS (al. Kraśnicka 2d, Lublin) odbędzie się Dzień Turystyki Kulinarnej „Podróże ze smakiem”.
Turystyka kulinarna dynamicznie się rozwija i jest realizowana w różnych wariantach. Turyści podróżują w poszukiwaniu zarówno nowych smaków, jak i doświadczeń związanych z kuchnią. Obecnie turystyka kulinarna tworzy nową branżę gospodarczą, co sprzyja także powstawaniu nowych, atrakcyjnych miejsc pracy.
W programie wydarzenia organizowanego przez UMCS znajdują się ciekawe prezentacje przygotowane przez specjalistów i pasjonatów turystyki kulinarnej. O jej różnych odsłonach opowie dr Joanna Szczęsna, zaś geograficzne i kulturowe uwarunkowania kuchni narodowych przybliży prof. Małgorzata Flaga. O swoich zwyczajach kulinarnych opowiedzą także studenci zagraniczni z kierunku Tourism Management UMCS. Nie zabraknie również informacji dot. lubelskiego szlaku kulinarnego przekazanych przez Regionalne Muzeum Cebularza i ciekawostek od Stowarzyszenia Polska Ekologia.
W ramach Dnia Turystyki Kulinarnej odbędą się też warsztaty turystyczno-kulinarne, przygotowane przez Studenckie Koło Naukowe Turystyki i Rekreacji „Globtroter” UMCS oraz studentów kierunku Geografia. Organizatorzy ogłoszą także wyniki konkursu na najlepszy plakat przedstawiający samodzielne wykonanie i opis regionalnego dania. Dodatkową atrakcją tego dnia będzie degustacja różnych potraw regionalnych, przygotowanych przez partnerów wydarzenia.
W wydarzeniu weźmie udział ponad 200 uczestników – uczniów i nauczycieli ze szkół z Lublina oraz województwa lubelskiego i podkarpackiego.
Program wydarzenia i plakat znajdują się w załączniku.