Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
W najbliższy piątek, 6 maja 2022 r., o godz. 11.00 w sali nr 9-10D na Wydziale Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMCS (al. Kraśnicka 2d) odbędzie się spotkanie z delegacją naukowców z Republiki Południowej Afryki.
Wizyta ma na celu zacieśnienie współpracy naukowej i dydaktycznej z Wydziałem Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMCS, zwłaszcza w odniesieniu do studiów Tourism Management. Kooperacja naukowa będzie obejmowała tematy z zakresu turystyki kulturowej, tradycji kuchni regionalnej oraz turystyki i rekreacji. Współpracę tę rozpoczęła w 2018 r. dr hab. Anna Dłużewska, prof. uczelni z Katedry Geografii Społeczno-Ekonomicznej UMCS. Od tej pory opublikowanych zostało osiem artykułów w renomowanych czasopismach zagranicznych.
Przedstawiciele delegacji:
dr Erasmus Mzobanzi Mnguni, specjalista z zakresu food tourism and indigenous food - hospitality sector (turystyka gastronomiczna, turystyka w oparciu o grupy etniczne, sektor hotelarstwa) z Durban University of Technology.
dr Andrea Giampiccoli - specjalista z zakresu community based tourism (turystyka w oparciu o społeczności lokalne) z Durban University of Technology. Aktualnie autor największej liczby publikacji na świecie z ww. zakresu.
prof. Oliver Mtapuri - specjalista z zakresu development studies (include poverty, redistribution and inequality, community-based tourism - studia krajów rozwijających się, walka z ubóstwem i nierównościami społecznymi) z University of KwaZulu-Natal.
Tego samego dnia, o godz. 11.30 w sali 301D, odbędzie się wykład przeprowadzony przez zagranicznych gości. Serdecznie zapraszamy Państwa dziennikarzy.
Spotkania z zagranicznymi gośćmi odbędą się w języku angielskim. Na miejscu prof. Anna Dłużewska chętnie będzie służyć wsparciem w zakresie tłumaczenia pol-ang.