Profesura i popkultura (29.04)

Grillowanie, czyli wielki powrót do normalności

Idzie wiosna, w powietrzu obok mikroskopijnych – szkodliwych dla alergików – ziaren pyłków drzew, traw i kwiatów unoszą się zapachy grilla. Najlepsze restauracje na świecie teraz są już tylko u nas – na naszym ogrodzie, tarasie, loggii lub balkonie. W rustykalnych klimatach, obok świec, świeczników i lampionów, przy głośnej muzyce i zastawionych dobrymi trunkami stołach ogrodowych grillujemy wszystko, co się da: warzywa i kiełbasę, ryby i karkówkę, owoce morza i szaszłyki, boczek i chleb z masłem czosnkowym. Tak oto wraz z wiosną rodzi się u nas życie towarzyskie. Czy to tylko moda? A może coś więcej – może odzywają się tu jakieś archetypy głęboko zakorzenione w naszej nieświadomości – pragnienia powrotu do natury, wspólnych posiłków przy ognisku, obgryzania (bez użycia sztućców!) spieczonego na ogniu pożywienia...? Wracamy do normalności!

Profesura i popkultura, czwartek o 19.00, Radio Centrum 98,2FM

    Aktualności

    Autor
    Artur Popławski
    Data dodania
    29 kwietnia 2021