Sukces prof. Katarzyny Smyk w Konkursie "Sybilla 2017"

Miło mi poinformować, że projekt badawczy, którego głównym wykonawcą i opiekunem naukowym była dr hab. Katarzyna Smyk, prof. nadzw. z Instytutu Kulturoznawstwa UMCS w Lublinie, został uhonorowany wyróżnieniem w prestiżowym ogólnopolskim Konkursie na Wydarzenie Muzealne Roku "Sybilla 2017". Konkurs organizowany jest pod patronatem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, a realizuje go Narodowy Instytut Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów.

Celem konkursu "Sybilla" jest promocja najlepszych przedsięwzięć organizowanych przez polskie muzea za sprawą wyboru najwybitniejszych osiągnięć ze wszystkich dziedzin działalności muzealnej, jak również wyrażenia uznania dla autorów szczególnych dokonań muzealnych.

Projekt "Dziedzictwo kulinarne mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej", realizowany w latach 2016-2017 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej przez kilkunastoosobowy interdyscyplinarny zespół badaczy z różnych ośrodków naukowych i muzealnych Podkarpacia, Lubelszczyzny i Małopolski, pod względem naukowym prowadzony przez prof. K. Smyk, został jednym z laureatów w kategorii "Projekty naukowo-badawcze".
Efekty projektu znalazły się w recenzowanym tomie Puszcza Sandomierska od kuchni. Między tradycją a współczesnością, pod redakcją K. Smyk, Izabeli Wodzińskiej (MKL w Kolbuszowej) i Tomasza Pudłockiego (Uniwersytet Jagielloński).

Wydawnictwo (plik PDF do pobrania), a także omówienie i prezentacja wyników projektu dostępne są na stronie: http://dziedzictwokulinarne.muzeumkolbuszowa.pl/publikacja

Pełna lista nagrodzonych w XXXVIII edycji Konkursu na Wydarzenie Muzealne Roku opublikowana jest na stronie konkurssybilla.nimoz.pl.

    Informacje prasowe

    Data dodania
    4 czerwca 2018