Publikacja w czasopiśmie Food Chemistry - Sukces dr. hab. Rafała Typka, dr. Michała Dybowskiego oraz prof. dr hab. Andrzeja L. Dawidowicza.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z publikacją pt. ”Transformation of Cannabidiol (CBD) during its high-temperature extraction: Studies involving model systems, hemp and functional foods containing CBD” opublikowaną w czasopiśmie Food Chemistry 200 pkt. MNiSW.

Większość procedur analitycznych roślin i środków spożywczych wykorzystuje ekstrakcję w celu wyizolowania ich składników. W niniejszej pracy przedstawiono i omówiono przemiany, jakim może ulegać kannabidiol (CBD) podczas jego wysokotemperaturowej ekstrakcji metanolem, dichlorometanem, octanem etylu i heksanem z konopi siewnych oraz dostępnej na rynku żywności funkcjonalnej zawierającej CBD. Jak wynika z przeprowadzonych badań, CBD może przekształcać się nie tylko w kannabinoidy, które są metabolitami konopi (tj. Δ8/Δ9-THC, CBN), ale także w inne nieznane wcześniej pochodne, których ilość pod względem jakościowym i ilościowym zależy od rodzaju extrahentu i zawartości tlenu w układzie ekstrakcyjnym. W przypadku każdego użytego rozpuszczalnika, na stopień transformacji CBD duży wpływ ma wilgotność ekstrahowanego materiału. Wyniki przedstawione w tej pracy mają istotne znaczenie nie tylko w kontekście rzetelności analizy samych konopi i żywności funkcjonalnej zawierającej CBD, ale także w odniesieniu do badań nad metabolizmem konopi.

Zachęcamy do zapoznania się z treścią artykułu.

Serdecznie gratulujemy!

Aktualności

Data dodania
6 marca 2025