Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Publikacja w czasopiśmie Food Chemistry– sukces dr hab. Marty Grochowicz, prof. UMCS
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z publikacją w czasopiśmie Food Chemistry, autorstwa dr hab. Marty Grochowicz, prof. UMCS.
W tej pracy oceniono nowe sorbenty do oczyszczania ekstraktów bogatych w antocyjany. Testowano kopolimery 4-winylopirydyny sieciowane trimetylolopropanem trimetakrylanowym (poly(4VP-co-TRIM)) oraz 1,4-dimetakryloilozybenzenem (poly(4VP-co-14DMB) pod kątem ich potencjału do wychwytywania polifenoli. Kopolimery uzyskano w procesie polimeryzacji pęcznienia nasion w formie mikrocząsteczek o trwałej porowatej strukturze – atrakcyjne cechy sorbentów wykorzystywanych do oczyszczania próbek metodą dyspersyjnej ekstrakcji fazy stałej. Mikrocząsteczki scharakteryzowano za pomocą AFM, analizy elementarnej, SEM oraz metody adsorpcji-desorpcji azotu. Ich zdolność do usuwania polifenoli oceniano za pomocą spektrofotometrii, HPLC-DAD oraz LC-MS/MS. W celu wykazania koncepcji wybrano wodne ekstrakty z owoców, które sklasyfikowano w trzech różnych grupach ze względu na skład antocyjanów (truskawki, maliny, czarna porzeczka). Stwierdzono, że badane mikrocząsteczki skuteczniej adsorbują flawonoidy w porównaniu do pierwotnych amin drugorzędowych i grafitowanego czarnego węgla. Kopolimery 4-winylopirydyny również wychwytują antocyjany i mogą być stosowane do oczyszczania ekstraktów owocowych przed analizą LC-MS/MS w celu zredukowania efektu matrycowego.