Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Podczas Międzynarodowej Wystawy Wynalazków i Technologii INNO WINGS 2021 wyróżnione zostało innowacyjne rozwiązanie opracowane na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. W obszarze tematycznym Quality Food / Żywność wysokiej jakości - nagrodę EXCELLENCE otrzymał wynalazek „WAXO Innovative wax analyzer”, stworzony przez interdyscyplinarny zespół w składzie: prof. Mariusz Gagoś, dr Marek Pietrow i dr Jan Wawryszczuk.
8 listopada br. nastąpiło oficjalne przekazanie nagrody lubelskim naukowcom. JM Rektor UMCS prof. Radosław Dobrowolski pogratulował laureatom oraz wręczył im medal Excellent Invention Award. W spotkaniu uczestniczyli także prof. Agnieszka Nosal-Wiercińska z Katedry Chemii Analitycznej UMCS, dr hab. inż. Tomasz Klepka, prof. Politechniki Lubelskiej oraz Wirginia Gieryng-Wójtowicz, dyrektor Centrum Promocji UMCS.
Analizator wosku WAXO – to przenośne urządzenie elektro-mechaniczne pozwalające na wykonanie analizy wosku, np. pszczelego, pod kątem obecności dodawanych zanieczyszczeń. Urządzenie pozwala w szybki, a jednocześnie stosunkowo tani sposób ustalić jakość badanego wosku pszczelego, pod kątem obecności sztucznych domieszek i ocenić jego przydatność, w szczególności w gospodarce (więcej informacji o WAXO).
Jeszcze raz serdecznie gratulujemy!
fot. Bartosz Proll