Zagadnienia na egzamin dyplomowy

Zagadnienia z chemii do egzaminu dyplomowego dla studentów z kierunku Techniki kryminalistyczne

  1. Podstawowe prawa chemiczne.
  2. Typy wiązań chemicznych- charakterystyka, przykłady.
  3. Zjawisko alotropii pierwiastków oraz izomorfizm i polimorfizm. Odmiany alotropowe i właściwości węgla, siarki tlenu i fosforu.
  4. Reakcje  kwasowo-zasadowe. Podstawowe teorie kwasów i zasad: Arheniusa, Bronsteda, Lewisa.
  5. Dysocjacja stała i stopień dysocjacji. Zależność miedzy stałą, a stopniem dysocjacji.
  6. Autodysocjacja wody. Definicja pH i jego znaczenie w chemii.
  7. Hydroliza, stała i stopień hydrolizy.
  8. Roztwory buforowe. Pojemność buforowa.
  9. Rozpuszczalność związków jonowych, iloczyn rozpuszczalności, strącanie i rozpuszczanie osadów.
  10. Twardość wody – przyczyny, rodzaje, metody usuwania.
  11. Reakcje utleniania i redukcji. Rola nadtlenku wodoru w reakcjach redoks.
  12. Budowa układu okresowego pierwiastków, okresowość, właściwości pierwiastków.
  13. Klasyfikacja związków nieorganicznych – tlenki, wodorotlenki, kwasy, sole, wodorki.
  14. Związki pierwiastków z wodorem na przykładzie litowców, węglowców i fluorowców.
  15. Ogólna charakterystyka grup pierwiastków chemicznych. Właściwości fizyczne i chemiczne wybranych pierwiastków z bloku s i  p.
  16. Podstawowe właściwości, otrzymywanie i zastosowanie węglanu sodu.
  17. Podstawowe właściwości, otrzymywanie i zastosowanie kwasu azotowego(V).
  18. Podstawowe właściwości, otrzymywanie i zastosowanie kwasu siarkowego.
  19.  Podstawowe właściwości, otrzymywanie i zastosowanie amoniaku.
  20.  Biologiczna rola żelaza.

 

Zagadnienia z biologii do egzaminu dyplomowego dla studentów z kierunku Techniki kryminalistyczne 

  1.  Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy (GMM). Korzyści i zagrożenia stosowania współczesnych narzędzi biotechnologicznych (np. CRISPR-Cas9)
  2.  Cytotoksyny bakteryjne, bakteriocyny i mykotoksyny – zastosowania i zagrożenia.
  3.  Rodzaje i rola komórek glejowych.
  4.  Płaty i podstawowe pola kory mózgowej
  5.  Fizjologia narządów wzroku i słuchu 
  6.  Mięśnie gładkie i poprzecznie prążkowane
  7.  Ilość, skład i funkcje krwi
  8.  Budowa morfologiczna i anatomiczna korzenia, łodygi i liścia.
  9.  Podział i charakterystyka tkanek roślinnych.
  10.  Budowy i podział kwiatów i kwiatostanów oraz owoców.
  11.  Charakterystyka „glonów”.
  12.  Charakterystyka „mszaków”, „paprotników” oraz roślin nasiennych.
  13.  Struktura kwasów nukleinowych
  14.  Podstawowe techniki izolacji i analizy DNA
  15.  Metody sekwencjonowania DNA
  16.  Budowa, właściwości i podstawowe funkcje biologiczne białek.
  17.  Główne klasy enzymów, kofaktory i sposoby wyrażania aktywności enzymatycznej
  18.  Budowa i cykl pracy serca.
  19.  Budowa jajnika i przebieg oogenezy.
  20.  Gruczoły trawienne układu pokarmowego - budowa i funkcje.
  21.   Narządy układu moczowego i ich funkcje.