Zagadnienia z chemii do egzaminu dyplomowego dla studentów z kierunku Techniki kryminalistyczne
- Podstawowe prawa chemiczne.
- Typy wiązań chemicznych- charakterystyka, przykłady.
- Zjawisko alotropii pierwiastków oraz izomorfizm i polimorfizm. Odmiany alotropowe i właściwości węgla, siarki tlenu i fosforu.
- Reakcje kwasowo-zasadowe. Podstawowe teorie kwasów i zasad: Arheniusa, Bronsteda, Lewisa.
- Dysocjacja stała i stopień dysocjacji. Zależność miedzy stałą, a stopniem dysocjacji.
- Autodysocjacja wody. Definicja pH i jego znaczenie w chemii.
- Hydroliza, stała i stopień hydrolizy.
- Roztwory buforowe. Pojemność buforowa.
- Rozpuszczalność związków jonowych, iloczyn rozpuszczalności, strącanie i rozpuszczanie osadów.
- Twardość wody – przyczyny, rodzaje, metody usuwania.
- Reakcje utleniania i redukcji. Rola nadtlenku wodoru w reakcjach redoks.
- Budowa układu okresowego pierwiastków, okresowość, właściwości pierwiastków.
- Klasyfikacja związków nieorganicznych – tlenki, wodorotlenki, kwasy, sole, wodorki.
- Związki pierwiastków z wodorem na przykładzie litowców, węglowców i fluorowców.
- Ogólna charakterystyka grup pierwiastków chemicznych. Właściwości fizyczne i chemiczne wybranych pierwiastków z bloku s i p.
- Podstawowe właściwości, otrzymywanie i zastosowanie węglanu sodu.
- Podstawowe właściwości, otrzymywanie i zastosowanie kwasu azotowego(V).
- Podstawowe właściwości, otrzymywanie i zastosowanie kwasu siarkowego.
- Podstawowe właściwości, otrzymywanie i zastosowanie amoniaku.
- Biologiczna rola żelaza.
Zagadnienia z biologii do egzaminu dyplomowego dla studentów z kierunku Techniki kryminalistyczne
- Genetycznie modyfikowane mikroorganizmy (GMM). Korzyści i zagrożenia stosowania współczesnych narzędzi biotechnologicznych (np. CRISPR-Cas9)
- Cytotoksyny bakteryjne, bakteriocyny i mykotoksyny – zastosowania i zagrożenia.
- Rodzaje i rola komórek glejowych.
- Płaty i podstawowe pola kory mózgowej
- Fizjologia narządów wzroku i słuchu
- Mięśnie gładkie i poprzecznie prążkowane
- Ilość, skład i funkcje krwi
- Budowa morfologiczna i anatomiczna korzenia, łodygi i liścia.
- Podział i charakterystyka tkanek roślinnych.
- Budowy i podział kwiatów i kwiatostanów oraz owoców.
- Charakterystyka „glonów”.
- Charakterystyka „mszaków”, „paprotników” oraz roślin nasiennych.
- Struktura kwasów nukleinowych
- Podstawowe techniki izolacji i analizy DNA
- Metody sekwencjonowania DNA
- Budowa, właściwości i podstawowe funkcje biologiczne białek.
- Główne klasy enzymów, kofaktory i sposoby wyrażania aktywności enzymatycznej
- Budowa i cykl pracy serca.
- Budowa jajnika i przebieg oogenezy.
- Gruczoły trawienne układu pokarmowego - budowa i funkcje.
- Narządy układu moczowego i ich funkcje.