Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Dziś Środa Popielcowa, zwana też Wstępną Środą lub Popielcem. Dawniej w tym dniu gospodynie szorowały i wyparzały garnki, by usunąć z nich wszelkie ślady tłuszczu. Rozpoczynał się ścisły post, który trwał aż do Wielkanocy.
Co w tym czasie jadano? W naszym regionie m.in. barszcz czerwony lub biały z żytniej mąki, kapustę i ziemniaki kraszone olejem, pierogi z nadzieniem z siemienia konopnego czy tzw. sołoduchę. A jak ją przygotowywano, dowiecie się z krótkiej opowieści z 1978 roku. Została zarejestrowana w miejscowości Łubcze (gmina Jarczów) i znajduje się w naszej Taśmotece Nagrań (TN UMCS 400A/23). Opowiada pani Joanna Rachańska urodzona w 1918 roku w Szlatynie.