Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Z przyjemnością informujemy o najnowszym artykule dr Magdaleny Krekory, który został opublikowany w prestiżowym czasopiśmie Journal of Cereal Science: Krekora M., Nawrocka A., 2024. Interactions of gliadins with flavonoids and their glycosides studied with application of FT-Raman spectroscopy. Journal of Cereal Science, 117, 103915. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2024.103915 Artykuł dotyczy zastosowań spektroskopii FT-Raman, która została zastosowana do badania interakcji między gliadynami pszenicy a trzema flawonoidami i ich glikozydami. Kompleksy gliadyn z flawonoidami/glikozydami zostały wyekstrahowane z modelowego ciasta z mąki pszennej. Jako flawonoidy użyto kwercetyny, naringeniny, hesperetyny oraz ich glikozydów: rutyny, narynginy i hesperydyny w ilościach 0,05%, 0,1% i 0,2%. Analiza widm FT-Raman wykazała, że badane związki powodują zmiany w strukturze drugorzędowej i trzeciorzędowej gliadyn. W przypadku gliadyn zmiany te dotyczyły głównie α-helis. Kwercetyna wywołała inny rodzaj zmian strukturalnych w porównaniu do naringeniny i hesperetyny, co prawdopodobnie wynikało z obecności podwójnego wiązania w pierścieniu C oraz dodatkowej grupy OH w pierścieniu B w strukturze tej cząsteczki. Z drugiej strony, interakcje glikozydów z gliadynami były zależne od miejsca przyłączenia części cukrowej w strukturze glikozydu. Flawonoidy/glikozydy znacząco zwiększyły zawartość mostków dwusiarczkowych w konformacji g-g-g. Zmiany w mikrośrodowisku aminokwasów (tyrozyny i tryptofanu) wskazują na tworzenie bardziej uporządkowanej struktury w gliadynach. Publikacja przyznano 140 punktów według aktualnego Wykazu Czasopism MEiN, a jej Impact Factor na rok 2023 wynosi 3,9. |