Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Już w najbliższym wydaniu Wiadomości Uniwersyteckich pojawi się druga część cyklu "Twarze komercjalizacji UMCS" - tym razem pod hasłem "UMCS dla pszczół".
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie aktywnie wspiera sektor pszczelarski. Zespoły dr hab. Anety Ptaszyńskiej, prof. UMCS i prof. dr. hab. Mariusza Gagosia z Instytutu Nauk Biologicznych, we współpracy z zespołem dr. hab. Marka Pietrowa z Instytutu Fizyki oraz prof. dr. hab. Andrzeja Dawidowicza z Instytutu Nauk Chemicznych, prowadzą pionierskie prace w kluczowych obszarach pszczelarstwa. Ich badania obejmują m.in. zaawansowaną diagnostykę chorób pszczelich, szczegółową analizę składu wosku i miodu oraz opracowanie metod zwalczania patogenów zagrażających zdrowiu rodzin pszczelich.
Zapraszamy do lektury.