Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Perzyński Andrzej Antoni (ur. 3.07.1950 r. w Gdańsku) – starszy specjalista w Zakładzie Mikrobiologii Rolniczej w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.
Absolwent I LO im. Stanisława Staszica w Lublinie (1969); Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi UMCS na kierunku biologia (1969-1977).; studiów podyplomowych z chromatografii w Zakładzie Fizyki Chemicznej Instytutu Chemii UMCS (1985).
Odznaczony odznaką resortową „Zasłużony dla Rolnictwa” przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Interesuje się przepisami prawnymi i negocjacjami. Po raz piąty został wybrany na przewodniczącego Zakładowej NSZZ „Solidarność” w IUNG PIB Puławy.
Żona Anna, magister mikrobiologii UMCS, pracuje w pracowni Serologii Punktu Krwiodawstwa w Szpitalu Miejskim w Puławach; syn Daniel, absolwent Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa Politechniki Warszawskiej, specjalista od silników lotniczych, pracuje w General Electric w Warszawie.
Z czasów studenckich wspomina pytanie śp. prof. Adama Paszewskiego z Zakładu Fizjologii Roślin: „Dlaczego pies macha ogonem? Dlatego, że ogon nie może machać psem”.