Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Przedmiotem wynalazku jest sposób hodowli owocników żółciaka siarkowego. Żółciak siarkowy
to grzyb należący do klasy podstawczaków (Basidiomycetes). Jego owocniki stanowią źródło cennych
biometabolitów dla przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, tekstylnego, czy też mogą
być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Duża zawartość α-1,3-glukanów w ścianie komórkowej
żółciaka siarkowego oraz powszechne występowanie tego grzyba w przyrodzie, sprawiły że
stał się on również przedmiotem zainteresowania jako źródło efektywnego induktora enzymów
(mutanaz) skutecznych w usuwaniu biofilmów jamy ustnej. Celem wynalazku było opracowanie
prostego i przebiegającego z dużą wydajnością sposobu uprawy żółciaka do wykorzystania na skalę
przemysłową. Sposób hodowli owocników grzyba według wynalazku charakteryzuje się tym, że
upakowane w worki podłoże trocinowe, wzbogacone w związki organiczne i mineralne, szczepi się
grzybnią i inkubuje przez 40 dni w optymalnych warunkach. Po przerośnięciu podłoża grzybnią,
proces powstawania owocników indukuje się metodą termiczno-tlenową, wstrzykując do wnętrza
opakowania, poprzez filtr, wodę o niskiej temperaturze. W momencie, gdy pojawią się zawiązki
owocników, hodowlę przenosi się do optymalnych warunków w hali uprawowej. Tak hodowane
owocniki dorastają w ciągu 6–12 dni do 250–300 g.
Nr zgłoszenia: PL397668
Data wydania decyzji: 2015-01-15
Właściciel: Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej,
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
Biernacki Józef Krzysztof