W trosce o dobrostan pszczół i nas wszystkich, na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, powstał WAXO – laboratoryjny analizator jakości wosków pszczelich
Jego twórcami są:
Pomiar wymaga wstępnego przygotowania próbki (stopienie materiału, uformowanie pastylki i doprowadzenie jej temperatury do temperatury otoczenia). Poprzedzony jest on kilkuminutowym okresem kondycjonowania próbki przez urządzenie. Sam pomiar trwa ok. 100 sekund.
WAXO może być obsługiwane przez każdego pszczelarza. Nie jest wymagane do tego wcześniejsze przeszkolenie oraz posiadanie wiedzy technicznej. Wynik pomiaru jest wyświetlany na panelu urządzenia. Jego interpretacja jest jednoznaczna i odbywa się na podstawie komunikatów:
Ocena badanego materiału odbywa się w oparciu o unikalny algorytm WAXO. Został on opracowany na podstawie wyników analiz kilku tysięcy próbek wosku o różnej jakości i pochodzących z różnych stron świata. Zaobserwowane prawidłowości w zakresie ich cech mechanicznych i cieplnych były weryfikowane w trakcie badań wykonywanych z wykorzystaniem technologii alternatywnych, takich jak GC-MS, czy spektroskopia FTIR. Prawidłowości te zostały ujęte w algorytmie WAXO.
WAXO jest:
Technologia WAXO jest chroniona patentami polskimi i międzynarodowymi.
Film instruktażowy WAXO:
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszą publikacją poświęconą WAXO: https://lublin.wyborcza.pl/lublin/7,48724,29815694,wynalazek-naukowcow-z-umcs-ktory-zrewolucjonizuje-swiatowe.html