Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Z przyjemnością informujemy o najnowszym artykule dr Magdaleny Kończak (Katedra Hydrologii i Klimatologii UMCS), który został opublikowany w prestiżowym czasopiśmie Bioresource Technology: Sokołowski A., Boguszewska-Czubara A., Kobyłecki R., Zarzycki R., Kończak M., Oleszczuk P., Gao Y., Czech B., 2024: Increased oxygen content in biochar lowered bioavailability of polycyclic aromatic hydrocarbons–related toxicity to various organisms. Bioresource Technology, 407, 131110. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2024.131110 Artykuł opisuje wpływ surowca i temperatury pirolizy na właściwości fizykochemiczne biowęgli oraz zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) i metali, a także ich toksyczność wobec różnych organizmów (bakterii, roślin lądowych i wodnych, stawonogów oraz ryb). Zastosowanie biowęgla w rolnictwie lub ochronie środowiska wiąże się z wprowadzeniem do środowiska składników pochodzących z biowęgla, spośród których najbardziej toksyczne są WWA i metale ciężkie. Ich obecność i biodostępność mają kluczowe znaczenie dla toksyczności biowęgla. W badaniach ustalono wpływ surowca i temperatury pirolizy na właściwości fizykochemiczne produkowanego biowęgla oraz zawartość zanieczyszczeń, które powiązano z toksycznością wobec szerokiej grupy organizmów. Uzyskane dane wykazały, że przewidywanie biodostępności WWA na podstawie całkowitej zawartości jest mylące. Na toksyczność biowęgla wpływały następujące czynniki: biodostępne WWA > zawartość popiołu > całkowita zawartość WWA, co podkreśla rolę właściwości fizykochemicznych biowęgla. Wśród badanych właściwości biowęgla, grupy funkcyjne zawierające tlen miały kluczowe znaczenie w ujawnianiu toksyczności. Dane wyraźnie wskazują, że konieczne są dodatkowe badania, aby określić wpływ biowęgla na różne organizmy, a przeprowadzenie jednego testu ekotoksyczności nie jest wystarczające. Badania zostały wykonane w ramach projektu NCN: Sheng 2 Nr 2021/40/Q/NZ8/00006. Publikacja przyznano 140 punktów według aktualnego Wykazu Czasopism MEiN, a jej Impact Factor na rok 2023 wynosi 9,7. |