Jednostki i pracownicy - książka adresowa

dr Anna Budzyńska

Konsultacje

Wtorek w godzinach 13.00-15.00 w pokoju 720


Środa w godzinach 12.00-13.00 zdalnie - kod do zespołu MsTeams: qm6k1og


 


Konsultacje opiekuna roku środa 13.00-13.45 zdalnie - kod do zespołu MsTeams: qm6k1og


 

Adres

Pl. M. Curie-Skłodowskiej 5, Budynek Rektoratu, Wydział Ekonomiczny, VII piętro, pokój 720
20-031 Lublin

O sobie

Skończyłam ekonomię na Wydziale Ekonomicznym UMCS w Lublinie. Po studiach pracowałam w Dziale Kontrolingu w jednej z lubelskich spółek notowanych na GPW. Po ukończeniu studiów doktoranckich w Kolegium Ekonomiczno - Społecznym SGH w Warszawie, zdecydowałam się na pracę naukową. Początkowo pracowałam w Katedrze Ekonomii i Zarządzania Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Obecnie pracuję na stanowisku adiunkta w Katedrze Mikroekonomii i Ekonomii Stosowanej UMCS.

 

Dysertację doktorską pod tytułem "Konkurencyjność na unijnym rynku cukru na tle tendencji światowych" obroniłam w Kolegium Ekonomiczno - Społecznym SGH w Warszawie.


Działalność naukowa

NAJNOWSZE PUBLIKACJE:

Artykuły naukowe:

  1. Fertilizer Price Surge in Poland and Beyond: Seeking the Way Forward towards Sustainable Developmentwspółautorzy: A. Kowalska, M. Hałka, M. Kicia, K. Terpiłowski, Sustainability 2024, 16, 6943. https://doi.org/10.3390/su16166943.
  2. The role of food trade in the European Single Market in the years 2000-2022, współautor M. Durakiewicz, Agronomy Science. 2024. Vol. 79, p. 101–112. https://doi.org/10.24326/as.2024.5295.
  3. The Transport of Ukrainian Grain Through Poland and The Domestic Grain Market, współautorzy:A. Sadłowski and J. Brdulak, Humanities and Social Sciences, Research Journal 30, No. 2 (2023): 109-119, https://doi.org/10.7862/rz.2023.hss.19.
  4. Food export restrictions during the COVID-19 pandemic: Real and potential effects on food security, współautorzy: A. Kowalska and T. Białowąs, International Journal of Management and Economics 2022; 58(3): 1–16, https://doi.org/10.2478/ijme-2022-0023.
  5. Forecasting the directions of the EU sugar market development after limiting government intervention, współautor M. Urbanek, Ekonomia i Prawo. Economics and Law, 21(2), 297–315. https://doi.org/10.12775/EiP.2022.016.
  6. The Importance of the Global Value Chains in Developing Countries' Agriculture Trade Development, współautor T. Białowąs, Sustainability 2022, 14, 1389, https://doi.org/10.3390/su14031389.
  7. Prediction of global sugar prices after abolition of EU sugar quotas, współautor M. Urbanek, Przegląd Prawno-Ekonomiczny, (2)/2021, 9-24. https://doi.org/10.31743/ppe.12450.
  8. Direct Payments and Sustainable Agricultural Development—The Example of Poland, współautorzy: A. Sadłowski; W. Wrzaszcz; K. Smędzik-Ambroży; A. Matras-Bolibok; M. Angowski; S. Mann, Sustainability 202113, 13090. https://doi.org/10.3390/su132313090.

 

Monografie:

  1. Europejski rynek cukru w warunkach globalizacjiUMCS, Lublin 2020.
  2. Źródła konkurencyjności polskiego sektora cukrowniczego, współautor A. Matras – Bolibok, UMCS, Lublin 2019

 

Rozdziały w monografiach: 

  1. Impact of the Common Agricultural Policy on the Development of the Polish Agricultural Sector, współautor A. Nowak, [w:] Modeling Economic Growth in Contemporary Poland / Bukalska Elżbieta Maria, Kijek Tomasz, Sergi Bruno S. (eds.), 2023, Emerald Publishing, s.175-188, ISBN 978-1-83753-655-9. https://doi.org/10.1108/978-1-83753-654-220231013.
  2. Kwestia transportu ukraińskiego zboża przez Polskę w warunkach niedrożności tradycyjnych szlaków eksportowych, współautor A. Sadłowski, J. Brdulak, [w:]: Ekonomia wojny: skutki społeczne, ekonomiczne i geopolityczne wojny w Ukrainie, Niedziółka Dorota, Próchniak Mariusz, (red.), Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2023, s. 329–348, Numer rozdziału: 14, ISBN 9788380306592.
  3. The Competitiveness of New Member States of the European Union in Foreign Trade in Agri-Food Products, współautor A. Nowak, [w:] Functioning and Development of Enterprises – Contemporary Challenges, Duda J., Skalna I., (eds.), AGH, Kraków 2019, chapter 11, s. 91-100.