Jednostki i pracownicy - książka adresowa

dr hab. Aleksandra Kowalska

Stanowisko
profesor uczelni
Jednostki
KATEDRA MIKROEKONOMII I EKONOMII STOSOWANEJ
Telefon
815375163
Adres e-mail
Wyświetl
Strona www
https://scholar.google.com/citations?user=he4Ny-0AAAAJ&hl=pl&oi=ao
Link do Bazy Wiedzy
Aleksandra Kowalska
Konsultacje

pokój 416, czwarte piętro, Rektorat


aleksandra.kowalska@mail.umcs.pl


Konsultacje:



  1. Poniedziałek 9.00-10.30

  2. Środa 11.30-13.00


Dyżur opiekuna II roku II stopnia na kierunku Logistyka, niestacj. w piątek 10.00-11.00 raz w miesiącu począwszy od 11.10.2024. Kod zespołu: t7bu93v


Na konsultacje najlepiej jest umówić się ze mną na dzień i godzinę na czacie przez MS Teams.

O sobie

https://www.researchgate.net/profile/Aleksandra-Kowalska-8

https://orcid.org/0000-0003-3854-951X

Prowadzę badania naukowe w dyscyplinie ekonomia i finanse. Realizuję projekty o charakterze interdyscyplinarnym wpisujące się w dziedzinę nauk społecznych. Obszary badawcze: nowoczesne technologie w rolnictwe, zrównoważenie w sektorze rolno-spożywczym, bezpieczeństwo żywnościowe, zachowania konsumenta na rynku żywności. Jestem ekspertem z problematyki oszustw i fałszowania żywności.

Associate Professor at Maria Curie-Skłodowska Univeristy (UMCS) in Lublin, Poland. I have published in numerous peer-review journals, authored book chapters and written two books in the area of food integrity and sustainable economy. I am doing research on implementing the latest technology solutions in agriculture, food security issues and consumer behavior in the food and drink market. My expertise is also in the area of food quality and safety management and food losses and waste.

W 2023 r. ukończyłam studia podyplomowe Analityka, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

Członek Rady Bibliotecznej UMCS

Członek Komisji ds. odwołań od oceny okresowej nauczycieli akademickich UMCS

Członek Komisji ds. popularyzacji nauki w środowisku społecznym i gospodarczym w IEiF UMCS

Członek Komisji ds. zatrudniania nauczycieli akademickich w IEiF UMCS

Członek Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu

Koordynator ds. Ogólnych w Radzie Młodych Naukowców UMCS w okresie lipiec 2022-styczeń 2023

Członek Rady Młodych Naukowców UMCS w latach 2021-2024 


Działalność naukowa

Wybrane osiągnięcia z zakresu działalności naukowo-badawczej (stan na 17.12.2024)

1. Sumaryczny Impact Factor publikacji naukowych: 68.948

2. Liczba publikacji naukowych w bazie Google Scholar: 75; Scopus: 17; WoS: 22

3. Liczba cytowań wg bazy Google Scholar: 718; Scopus: 288; WoS: 270

4. Indeks Hirscha wg bazy Google Scholar: 15; Scopus: 10; WoS: 11

5. Liczba recenzji prac doktorskich: 4 (Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Uniwersytet Przyrodniczy w Krakowie, Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej, nostryfikacja dyplomu na UMCS)

6. Liczba recenzji monografii naukowych: 2 (Instytut Naukowo-Wydawniczy "Spatium" w Radomiu, Towarzystwo Naukowe KUL)

7. Liczba ekspertyz: 2 (Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Lubelska Izba Rolnicza)

8. Recenzje w czasopismach: British Food Journal (Emerald), International Journal of Consumer Studies (Wiley Online Library), Critical Reviews in Food Science and Nutrition (Taylor & Francis Online), Cities (Elsevier), International Journal of Logistics Research and Applications (Taylor & Francis Online), Cogent Psychology (Taylor & Francis Online), Central European Management Journal (Emerald), LogForum, International Journal of Management and Enterprise Development, International Journal of Value Chain Management, International Journal of Environmental Research and Public Helath, Foods, Nutrients, Sustainability, Agronomy Science, Problemy Rolnictwa Światowego, Horyzonty Polityki, Problemy Jakości, Journal of Modern Science, Economic and Regional Studies, Social Dissertations, Annals of the National Institute of Hygiene itd., a także prace w Proceedings i rozdziały w monografiach. 

9. Członkostwo w Radach Naukowych czasopism z bazy Scopus i WoS: 1

10. Współpraca naukowa z badaczami z University of Lincoln, UK, Royal Agricultural University, UK, University of Gloucerstershine, UK, University of Crete, Greece.

11. Staże naukowe: (1) Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Biopolimerów i Włókien Chemicznych COBRO - Centrum Badawczo-Rozwojowe Opakowań w Warszawie (I-VI.2017); (2) Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (finansowanie z Programu Związku Uczelni Lubelskich "Staż za miedzą") (XI.2022-I.2023)

12. Krótkie pobyty naukowe: (1) Department of Economics, University of Crete, Greece (2-5.IV.2024)

13. Konferencje zagraniczne: (1) 21st Annual International Conference Enterprise and Competitive Environment, 22-23.03.2018, Mendel University in Brno, Czechy; (2) 6th Academic International Conference on Business, Economics and Management (AICBEM), 21-23.01.2019, University of Oxford, Wielka Brytania; (3) China International Food Safety & Quality Conference, 30-31.10.2019, Pekin, Chiny; (4) Forum on New Technologies in Agriculture and Food Industry, 3-4.04.2024, Hellenic Mediterranean University, Heraklion, Kreta, Grecja (5) UACES Annual Conference 2024, 1-4.09.2024, University of Trento, Trento, Italy (Keynote speaker)

14. Dydaktyka w ramach programu ERASMUS+: współprowadzenie Szkoły Letniej BIP - Green Innovative Moving Entrepreneurship w Celje w Słowenii (4-14.09.2023) wraz z Politechnica University of Timisoara, Romania, School of Management and Technology, Portugal, International School for Social and Business Studies, Slovenia (liderzy); prowadzenie trzydniowych warsztatów Academic Writing na Hellenic Mediterranean University, Heraklion, Crete (11-15.11.2024)

15. Kierownik projektów badawczych finansowanych przez NCN:

MINIATURA-2 "Czynniki wpływające na podatność łańcucha dostaw suplementów diety na oszustwa" (2019-2020) (rozliczony)

SONATA 16 "Bezpieczeństwo żywnościowe i żywieniowe a zielony wzrost (analiza zależności): w kierunku zrównoważonego systemu rolno-żywnościowego w Europie" (2021) (rozliczony)

16. Wykonawca w projektach badawczych finansowanych przez NCN:

SONATA 15 "Wpływ niepewności popytu na modelowanie łańcucha dostaw z naciskiem na niepewność addytywną" (2020-2022)

17. Liczba prac naukowych opublikowanych po złożeniu wniosku habilitacyjnego w kwietniu 2019 r.: 30

18. Special Issue Editor w czasopiśmie Sustainability pt. Contemporary Issues in Applied Economics and Sustainability

19. Opiekun naukowy stażystki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (finansowanie z Programu Związku Uczelni Lubelskich "Staż za miedzą"); opiekun naukowy stażystki z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II (finansowanie z Programu Związku Uczelni Lubelskich "Staż za miedzą".

20. Wykaz najnowszych publikacji:

  1. Kowalska, A., Clapham, L. & Manning, L. The role of technology in monitoring and verifying safety, quality and sustainability in agri-food supply chains in Manning L. Ed. Improving standards and certification in agri-food supply chains: Ensuring safety, sustainability and social responsibility (pp.). Burleigh Dodds Science Publishing: London, UK, 2024.
  2. Manning, L., & Kowalska, A.The role of governments in driving sustainability standards: governance structures and green finance in Manning L. Ed. Improving standards and certification in agri-food supply chains: Ensuring safety, sustainability and social responsibility (pp.). Burleigh Dodds Science Publishing: London, UK, 2024.
  3. Kowalski, J., & Kowalska, A. (2024). Exploring the need to incorporate the right to environment into international law. Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny86(3), 17–33. https://doi.org/10.14746/rpeis.2024.86.3.02 (70 pkt.)
  4. Kowalska, A., Leoniak, K., & Sołowiej, B.G. (2024). Consumers’ attitudes and intentions toward functional beverages: a lesson for producers and retailers. Decision. https://doi.org/10.1007/s40622-024-00395-y (100 pkt.)
  5. Kowalska, A., Hałka, M., Budzyńska, A., Kicia, M., & Terpiłowski, K. (2024). Fertilizer Price Surge in Poland and Beyond: Seeking the Way Forward towards Sustainable Development. Sustainability, 16 (16), 6943. https://doi.org/10.3390/su16166943 (100 pkt.)
  6. Kowalska, A., Emvalomatis, G., Salim, A. (2024). Exploring Cashew Nuts Consumption in Poland. Prospects for Tanzania. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, sectio H–Oeconomia, 58 (2), 211-229. http://doi.org/10.17951/h.2024.58.2.211-229 (70 pkt.)
  7. Manning, L., & Kowalska, A. (2023). The threat of ransomware in the food supply chain: a challenge for food defence. Trends in Organized Crime. https://doi.org/10.1007/s12117-023-09516-y (40 pkt.)
  8. Kowalska, A., Lingham, S., Maye, D., & Manning, L. Food Security Through the COVID-19 Crisis and Beyond – Poland: A Case Study in Bukalska, E., Kijek, T., & Sergi, B.S. Eds. Modeling Economic Growth in Contemporary Poland (Entrepreneurship and Global Economic Growth) (pp. 89-108). Emerald Publishing Limited: Bingley, UK, 2023. https://doi.org/10.1108/978-1-83753-654-220231006 (20 pkt.)
  9. Walaszczyk, A., Kowalska, A., Staniec, I. (2023). A survey on willingness-to-pay for food quality and safety cues on packaging of meat: a case of Poland. Decision, 50, 233-249. https://doi.org/10.1007/s40622-023-00352-1 (100 pkt.)
  10. Kowalska, A., Lingham, S., Maye, D., & Manning, L. (2023). Food Insecurity: Is Leagility a Potential Remedy? Foods12, 3138. https://doi.org/10.3390/foods12163138 (140 pkt.)
  11. Zuba-Ciszewska, M., Kowalska, A., Brodziak, A., & Manning, L. (2023). Organic Milk Production Sector in Poland: Driving the Potential to Meet Future Market, Societal and Environmental Challenges. Sustainability, 15, 9903. https://doi.org/10.3390/su15139903 (100 pkt.)
  12. Kowalska, A., Wojciechowska-Solis, J., Bieniek, M., Ratajczyk, M., & Manning, L. (2023). Declared non-buyers of organic food: A study of young British and Polish consumer profiles. Ekonomista, 1, 28-50. https://doi.org/10.52335/ekon/161833 (100 pkt.) 
  13. Kowalska, A., Budzyńska, A., & Białowąs, T. (2022). Food export restrictions during the COVID-19 pandemic: Real and potential effects on food security. International Journal of Management and Economics, 58 (3), 1–16. https://doi.org/10.2478/ijme-2022-0023 (100 pkt.)
  14. Kowalska, A., & Bieniek, M. (2022). Meeting the European Green Deal objective of expanding organic farming. Equilibrium. Quarterly Journal of Economics and Economic Policy, 17 (3), 607–633. https://doi.org/10.24136/eq.2022.021 (100 pkt.)
  15. Wiśniewska, M.Z., Kowalska, A., Manning, L., Malinowska, E., & Kowalski, P. (2022). Consumption and home preparation of fermented vegetable products in Poland. Scientific Papers of Silesian University of Technology. Organization and Management Series, 155, 557-578. http://doi.org/10.29119/1641-3466.2022.155.36 (70 pkt.)
  16. Wiśniewska, M.Z., & Kowalska, A. (2022). Kultura bezpieczeństwa żywności w prawie Unii Europejskiej. Czy polski system kontroli żywności sprosta wyzwaniu? Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 84 (2), 177-191. https://doi.org/10.14746/rpeis.2022.84.2.12 (70 pkt.)
  17. Wojciechowska-Solis, J., Kowalska, A., Bieniek, M., Ratajczyk, M. & Manning, L. (2022). Comparison of the Purchasing Behaviour of Polish and United Kingdom Consumers in the Organic Food Market during the COVID-19 Pandemic. Int. J. Environ. Res. Public Health19 (3), 1137. https://doi.org/10.3390/ijerph19031137 (140 pkt.)
  18. Kowalski, J., & Kowalska, A. (2022). The realization of the human right to food: preliminary remarks on assessing food security. Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 1, 9-31. https://doi.org/10.31743/ppe.13009 (40 pkt.)
  19. Kowalska, A., & Manning, L. (2022). Food Safety Governance and Guardianship: The Role of the Private Sector in Addressing the EU Ethylene Oxide Incident. Foods, 11 (2), 204. https://doi.org/10.3390/foods11020204 (100 pkt.)
  20. Kowalska, A., & Manning, L. (2021). A study on adulteration of alcoholic beverages in Poland. What next? Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 4, 53-74. https://doi.org/10.31743/ppe.12970 (40 pkt.)
  21. Kowalska, A., Ratajczyk, M., Manning, L., Bieniek, M., & Mącik, R. (2021). “Young and Green” a Study of Consumers’ Perceptions and Reported Purchasing Behaviour towards Organic Food in Poland and the United Kingdom. Sustainability, 13 (23),  13022. https://doi.org/10.3390/su132313022 (100 pkt.)
  22. Manning, L., Bieniek, M., Kowalska, A., & Ward, R. (2021). Dietary supplements, harm associated with synthetic adulterants and potential governance solutions. Crime Law and Social Change, 78 (4), 1-27. https://doi.org/10.1007/s10611-021-09992-9 (70 pkt.)
  23. Manning, L., & Kowalska, A. (2021). Considering Fraud Vulnerability Associated with Credence-Based Products Such as Organic Food. Foods, 10 (8), 1879. https://doi.org/10.3390/foods10081879 (100 pkt.)
  24. Manning, L., & Kowalska, A. The role of technology in crisis management/recall in food supply chains in Manning L. Ed. Developing smart agri-food supply chains: using technology to improve safety and quality (pp. 239-259). Burleigh Dodds Science Publishing: Cambridge, UK, 2021.
  25. Manning, L., & Kowalska, A. (2021). Illicit Alcohol: Public Health Risk of Methanol Poisoning and Policy Mitigation Strategies, Foods, 10 (7), 1625. https://doi.org/10.3390/foods10071625 (100 pkt.)
  26. Kowalska, A., & Manning, L. (2021). Using the rapid alert system for food and feed: potential benefits and problems on data interpretation. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 61 (6), 906-919. https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1747978 (200 pkt.)
  27. Kowalska, A. (2020). Patterns of non-compliance in the agri-food chain. Problemy Jakości, 12, 7-16. https://doi.org/10.15199/46.2020.12.2. (40 pkt.)
  28. Kowalska, A., & Kowalski, J. (2020). Znakowanie żywności wolnej od GMO w polskim systemie prawa żywnościowego, Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2, 213-228. https://doi.org/10.14746/rpeis.2020.82.2.15 (70 pkt.).
  29. Kowalska, A., Bieniek, M., & Manning, L. (2019). Food supplements' non-conformity in Europe - Poland: a case study. Trends in Food Science & Technology, 93, 262-270. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.09.022 (200 pkt.)
  30. Zuba-Ciszewska, M., Kowalska, A., Manning, L., & Brodziak, A. (2019). Organic milk supply in Poland: market and policy developments. British Food Journal, 121 (12), 3396-3412. https://doi.org/10.1108/BFJ-11-2018-075 (70 pkt.)
  31. Kowalska, A. (2019). Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania, Wydawnictwo UMCS, Lublin. (monografia)(120 pkt.) https://www.researchgate.net/publication/357795144_Ekonomiczne_problemy_falszowania_zywnosci_Instrumenty_przeciwdzialania
  32. Kowalska, A., Soon, J. M., & Manning, L. (2018). A study on adulteration in cereals and bakery products from Poland including a review of definitions. Food Control, 92, 348-356. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.05.007 (40 pkt.)
  33. Kowalska, A. (2018). Kwestia przekazywania konsumentom informacji na temat żywności na opakowaniach jednostkowych. Problemy Jakości, 8, 19-28. https://doi.org/10.15199/48.2018.8.4 (11 pkt.)
  34. Kowalska A., & Kowalski J., Administrative Liability Related to Food Fraud. A case of Poland, [in:] Kapounek, V. Kočiš Krůtilová (eds.), 21st Annual International Conference Enterprise and Competitive Environment, March 22-23, 2018, Faculty of Business and Economics, Mendel University in Brno, Czech Republic, Conference Proceedings (indexed in WOS), 339-350. http://ece.mendelu.cz/wcd/w-rek-ece/ece2018_fin.pdf (15 pkt.)
  35. Kowalska, A. (2018). The Study of the Intersection Between Food Fraud/Adulteration and Authenticity. Acta Universitatis Agriculturae Silviculturae Mendelianae Brunensis, 66 (5), 1275-1286. http://doi.org/10.11118/actaun201866051275
  36. Kowalska, A. (2018). Unfair information practices related to meat and meat products in Poland. Proceedings of the 2018 International Scientific Conference ‘Economic Sciences for Agribusiness and Rural Economy’ No 2, Warsaw, June 7-8, Faculty of Economic Sciences, Warsaw University of Life Sciences – SGGW in Warsaw, Poland, 31-38. Available at http://65.wne.sggw.pl/wp-content/uploads/2018/06/program-szczeg%C3%B3%C5%82owy_strona_druk.pdf
  37. Kowalska, A. (2018). An issue of food losses and waste and its determinants. LogForum, 13 (1), 7-18. http://doi.org/10.17270/J.LOG.2017.1.1 (13 pkt.)
  38. Kowalska, A. (2018). Postawy konsumentów wobec autentyczności produktów żywnościowych. Problemy Jakości, 9, 34-42. http://dx.doi.org/10.15199/48.9.2 (11 pkt.)