Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
W niedzielę, 27 października 2024 r. w Domu Studenckim "Babilon" odbyły się wyjątkowe warsztaty lepienia pierogów dla studentów zagranicznych, zorganizowane przez członków organizacji Erasmus Student Network UMCS Lublin – ESN UMCS, pod kierunkiem Jagody Ostafińskiej, przy wsparciu Jakuba Horbowskiego. W wydarzeniu uczestniczyło ponad 50 osób.
Podczas warsztatów przedstawiono krok po kroku cały proces tworzenia tradycyjnej polskiej potrawy – od przygotowania ciasta, przez lepienie pierogów, aż po ich gotowanie. Studenci wspólnie przyrządzili pierogi z trzema rodzajami farszu: klasycznym z ziemniakami i serem, ze szpinakiem oraz słodkimi jagodami. Po zakończeniu części warsztatowej wszyscy mieli okazję spróbować własnoręcznie przygotowanych pierogów, co stało się okazją do integracji, rozmów i wspólnej zabawy.
Warsztaty stworzyły doskonałą przestrzeń do poznania polskiej kultury i zacieśnienia więzi między uczestnikami.
Fot. Kamila Hereta