Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
14 lipca 2019 roku ponad 97 studentów kierunku bezpieczeństwo narodowe wzięło udział w całodniowych zajęciach, które stanowiły ukoronowanie przedmiotów strzelectwo i surwiwal, realizowanych w semestrze letnim przez pierwszy rocznik studiów stacjonarnych pierwszego stopnia.
Studenci realizowali zadania wymagające od nich pracy w zespole oraz umiejętności wykraczających poza wiedzę teoretyczną. Można było nauczyć się rozpalać ognisko za pomocą krzesiwa, zbudować obozowisko oraz poznać techniki uzdatniania wody w warunkach surwiwalowych. Prawdziwym wyzwaniem było gotowanie na ognisku, które zaowocowało przepysznymi potrawami: grochówką, leczem i zupą grzybową.
Nie zabrakło wiedzy specjalistycznej takiej jak posługiwanie się kompasem i nawigacja w terenie. Dla większości studentów zajęcia były prawdziwym chrztem bojowym, do czego przyczyniło się pierwsze strzelanie z broni palnej centralnego zapłonu. W „menu” nie zabrakło karabinka AKM, pistoletu Glock 17 czy też pistoletu maszynowego Uzi. Na pewno nikt nie zaprzeczy, że trudno o bardziej wystrzałowe zajęcia, gdzie zaliczenie przedmiotu wystawia samo życie.
Źródło: Martyna Strońska