Ta strona używa cookies
Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Walki gladiatorów, smażone owady i specjały kuchni meksykańskiej – to wszystko (i wiele, wiele innych atrakcji) mogliśmy podziwiać na Kozienaliowym Festiwalu Nauki. 31 maja br. Chatką Żaka zawładnęli przedstawiciele uniwersyteckich kół naukowych, udowadniający studentom, jak ciekawa potrafi być ich dziedzina nauki.
Bioaktywni przygotowywali glicerynowe mydełka i zadziwiali płonącymi dłońmi fakira. Studenckie Koło Naukowe Biologów instruowało, jak przeprowadzić hodowlę owadów. Amatorzy Antyku zwracali uwagę strojami i kunsztem gladiatorskich walk. Angliści - zachęcali do gier językowych, a Koło Latynoamerykanistów czarowało muzyką i kolorami oraz częstowało salsą i dzieliło się przepisami prosto z Meksyku. Zobaczcie sami! Do kozienaliowego świata nauki zaprasza nasza reporterka, Aleksandra Dziula.
Warto dodać, że festiwal był jednym z wydarzeń organizowanych w ramach Kozienaliów, czyli Lubelskich Dni Kultury Studenckiej, które TV UMCS objęła patronatem medialnym.