Prof. Ewa Skwarek i mgr Victoria Paientko | Wywiad o innowacyjnej paście do zębów

Zapraszamy do wysłuchania wywiadu z dr hab. Ewą Skwarek prof. UMCS z Katedry Chemii Radiochemii i Chemii Środowiskowej w Instytucie Nauk Chemicznych Wydziału Chemii UMCS i doktorantki UMCS mgr Victorii Paientko. Opracowały one wspólnie innowacyjną pastę do zębów, wyróżnioną brązowym medalem podczas wystawy International Invention and Technology Exhibition Inno Wings 2023.

Osiągnięciami naszych naukowczyń zainteresowała się m.in. red. Liliana Kaczmarczyk z Polskiego Radio Lublin.
Przygotowany przez nią materiał reporterski pt. „Innowacyjna pasta do zębów nie tylko je myje, ale i leczy” został zaprezentowany na ogólnopolskiej antenie Polskiego Radia „Trójka” w audycji  „Pora na Trójkę” prowadzonej przez red. Piotra Firana.

Zachęcamy również do zapoznania się z publikacją internetową Polskiego Radia Lublin pt. „Myje i leczy. Lubelscy naukowcy stworzyli pastę na medal”.

Pasta opracowana przez badaczki z  Instytutu Nauk Chemicznych UMCS została nagrodzona brązowym medalem podczas tegorocznej Wystawy International Invention and Technology Exhibition Inno Wings 2023. Co ważne, w wyniku wyróżnionych medalem badań i testów opracowano nie tylko kompleksowe, innowacyjne rozwiązanie, ale też technologię produkcji oraz receptury past do zębów dla dzieci i dorosłych bazującej na naturalnych składnikach. 

W wywiadzie „Innowacyjna pasta do zębów nie tylko je myje, ale i leczy”, który można odsłuchać na Portalu Polskiego Radia S. A. dr hab. Ewa Skwarek prof. UMCS opowiedziała jak w wyniku badań i testów zostało opracowane nie tylko kompleksowe i innowacyjne rozwiązanie, ale także technologia produkcji oraz receptury past do zębów dla dzieci i dorosłych.

– Jest to produkt wykorzystujący zasoby środowiska naturalnego – naturalne minerały, które dobrze działają na zęby – przybliżyła słuchaczom Polskiego Radia dr hab. Ewa Skwarek. – Otrzymany przez nas kompozyt składa się z krzemionki, glinki i różnych dodatków roślinnych. Składniki pasty są tak dobrane, że w połączniu mają one bardzo dobre działanie na zęby: antybakteryjne, przeciw paradontozie. Może też wpływać na odnawianie warstwy wierzchniej zęba.

Innowacyjna pasta jest odpowiedzią na poważny problem paradontozy – choroby przyzębia, która powoduje osłabienie i kruchość zębów, a nawet ich wypadanie, dlatego przeciwdziałanie tej chorobie jest nadal aktualnym wyzwaniem w badaniach naukowych. Optymalnie dobrane składniki pochodzenia naturalnego, mają znaczenie w dostosowaniu pasty do potrzeb różnych użytkowników tego produktu.

– Mamy tutaj różne wariacje pasty. Wykorzystaliśmy naturalne zioła, sproszkowaną szałwię, olejek kolendry, olejek tymianku. Pasta ma długi termin ważności: od 12 do 26 miesięcy przy minimalnej ilości konserwantów – wyjaśniła w Polskim Radiu doktorantka UMCS – mgr Viktoria Paientko. – Pasta jest w konsystencji podobna do kremu i ma ziołowy smak. Może być w kolorach od jasno- do ciemnozielonego – dodała w wywiadzie mgr Viktoria Paientko. Produkt jest już dostępny w sprzedaży w Ukrainie.

Autorki innowacyjnego projektu z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie podkreślają, że jest wprawdzie wiele związków o podobnym działaniu, lecz nie sam naturalny, ziołowy skład produktu stomatologicznego jest przełomowy. Na czym więc polega jego innowacyjność?

– Chodzi o to, że nasz kompozyt ma taką specjalną strukturę, w której porach znajdują się substancje biologicznie aktywne. Mogą one być uwalniane w kontrolowany sposób. Nie za dużo, nie za mało, tyle, żeby był efekt wzmacniania i czyszczenia zębów oraz usuwania bakterii. Odpowiednie rozdrobnienie składników pasty, odpowiednia wielkość ziaren, powoduje, że działają one na płytkę na zewnątrz, ścierając kamień i osad z kawy i herbaty – jak wyjaśniła działanie pasty dr hab. Ewa Skwarek prof. UMCS.

Tworzenie nowych form dostarczania BAS (substancji biologicznie czynnych) jest ważnym i pilnym problemem współczesnej farmakologii i kosmetologii. Zastosowanie nośników do BAS pozwala na uzyskanie postaci dawkowania o ulepszonej rozpuszczalności w płynach biologicznych, kontrolowanym czasie wejścia do organizmu, wysokiej stabilności podczas przechowywania itp.

Trwa proces rejestracji tajemnic handlowych i know-how związanych z opracowaną pastą.

W Instytucie Chemii Powierzchni w Kijowie i w Instytucie Nauk Chemicznych Wydziału Chemii UMCS opracowano materiały kompozytowe i przeprowadzono kompleksowe badania. Wspólnie z firmami i APCU dokonano selekcji surowców i udoskonalono receptury. Pomiędzy organizacjami partnerskimi zostały podpisane umowy o współpracy, czyli memoranda.

Laureatkom Konkursu International Invention and Technology Exhibition Inno Wings 2023
gratulujemy wystąpienia medialnego i życzymy dalszych sukcesów naukowych.

Zdjęcia ilustracyjne: ze zbioru Instytutu Nauk Chemicznych UMCS

źr. grafiki: publikacje online „Trójka” Polskie Radio i Polskie Radio Lublin

źródło: Wydział Chemii UMCS

 

    Nauki ścisłe i przyrodnicze

    Data dodania
    27 października 2023