Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny umcs.pl zostały zainstalowane pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki.
Artykuł pt: "Biochar amendment affects the fate of phthalic acid esters in the soil-vegetable system" - sukces dr hab. Bożeny Czech, prof. UMCS
Właśnie ukazał się kolejny artykuł pt: "Biochar amendment affects the fate of phthalic acid esters in the soil-vegetable system" w Journal of Environmental Management (200 pkt, IF=8,0) z wynikami badań prowadzonymi w ramach międzynarodowego projektu naukowego Sheng-2 (2021/40/Q/NZ8/00006) pt. "Badania usuwania i losów estrów ftalanów w systemie gleba-warzywa przy zastosowaniu flory bakteryjnej endofitycznej immobilizowanej na biowęglu" finansowanego przez Narodowego Centrum Nauki i National Natural Science Foundation of China. Projekt ten realizowany jest przez Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie (kierownik: dr hab. Bożena Czech, prof. UMCS) oraz Nanjing Agricultural Univeristy , Chiny (kierownik: Prof. Yanzheng Gao).
Wyniki badań wskazują na znaczącą rolę biowęgla w immobilizowaniu ftalanów w glebie, a tym samym mniejszą ich biodostępność dla warzyw takich jak sałata czy rzodkiewka. Niemniej, zaobserwowano większą zawartość ftalanów w sałacie niż w rzodkiewce, a także w liściach niż korzeniach roślin testowych, co może mieć kluczowe znaczenie przy spożywaniu warzyw liściastych uprawianych na glebie zanieczyszczonej ftalanami pochodzącymi np. z zastosowanych folii.